Asociatia Consumatorilor de Media

July 15, 2007

Cristian Tudor Popescu: Publicul trebuie sa responsabilizeze jurnalistii

Filed under: Uncategorized — horeabadau @ 2:37 pm

Prezent la dezbaterea organizata, vineri, 2 februarie, de Asociatia Consumatorilor de Media in cadrul ,,Zilei fara Televizor”, Cristian Tudor Popescu s-a aratat nemultumit de faptul ca jurnalistii prefera relatarile despre crime si violuri pur si simplu din comoditate sau, si mai rau, din lipsa de profesionalism. Raspunzand unor intrebari adresate de publicul prezent in Club A, Cristian Tudor Popescu a tinut sa sublinieze ca publicul este cel care trebuie sa ia atitudine pentru responsabilizarea jurnalistilor.   Una din solutiile indicate in acest sens de d-na Gabriela Stoica, director de comunicare in cadrul CNA-ului, a fost inchiderea televizorului. ,,In conditiile in care televiziunile multiplica <<jeguri>> cum este ,,Tradati in Dragoste”, careia i-a urmat ,,Test de Fidelitate” la Antena 1, singura solutie este inchiderea televizorului”. Asociatia Consumatorilor de Media a anuntat ca va continua sa propuna publicului sa inchida televizoarele, in fiecare saptamana, vinerea, de la ora 17.00, ca forma de protest fata de violenta din jurnalele de stiri, comparand acest demers cu cel al nefumatorilor din SUA, care, acum 30 de ani, demarau campanii de interzicere a fumatului, in conditiile in care, in acea perioada, efectele tutunului nu preocupau atat de mult societatea americana, cum se intampla astazi.

Pe langa inchiderea televizoarelor, incepand din aceasta saptamana, membrii Asociatiei Consumatorilor de Media, impreuna cu Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie vor depune lumanari, in fata posturilor de televiziune din Pache Protopopescu si Baneasa, in fiecare vineri la ora 17.00, cand incep jurnalele de stiri ,,insangerate”, in semn de respect fata de victimele care ar trebui sa se odihneasca in pace in loc sa fie prezentate la televizor.

 

Cine este vinovat pentru stirile cu crime si violuri din fiecare zi de la ora 17.00? Jurnalistul, pentru ca a creat o nevoie consumatorului, exact ca si producatorii de tigari sau publicul, care cere acest timp de informatie?

,,Protv-ul este vinovat pentru <<moda>> cu stiri violente, pe care a lansat-o inca de la infiintare, din 1995, iar acum, consumatorii de senzational si manele sunt adolescentii din ,,Generatia PRO, ajunsi la maturitate” – a afirmat unul dintre participantii la dezbatere, George Moisescu, expert in relatii publice”. El a fost contrazis de Cristian Tudor Popescu, care a aratat ca, de fapt, ,,cursa senzationalismului ieftin” a fost lansata de Antena 1 in perioada 1999-2000. ,,Atunci, spune Cristian Tudor Popescu, Pro-ul a pierdut batalia pentru audienta din doua motive: suportul acordat razboiului din Iugoslavia si condamnarea mineriadei. In timp ce Pro-ul a ales sa-si asume o pozitie, Antena 1 a ales varianta facila: apelul la emotii, care pe urma a degenerat din ce in ce mai mult….. De atunci s-a <<stricat>> si Protv-ul care nu a avut de ales decat sa intre in aceasta <<competitie>> pentru a nu-si pierde audienta.” Opinia domnului Cristian Tudor Popescu a fost sustinuta si de Gelu Trandafir, membru in CNA: ,,La acea vreme Antena 1 deplasa prin tara studiouri mobile unde aparea personaje precum Romeo Beja si povesteau cum sunt oprimati minerii, in timp ce aproximativ in aceeasi perioada, Protv producea reportaje la care se lucra 3 saptamani pentru 15 minute de dat pe sticla si erau difuzate la ora la care astazi sunt programate jurnale cu crime si violuri.”

Publicul prezent in Club A a participat activ la dezbatere, una din parerile exprimate de o studenta la Universitate, fiind aceea ce telespectatorii nu sunt ca o plastilina pe care o poate modela oricand jurnalistul. La polul opus s-a situat un inginer mecanic, care s-a declarat sceptic cu privire la sansele de a se stopa difuzarea stirilor cu continut violent. La intrebarea cate dintre persoanele prezente in Club A doresc sa urmareasca stiri care contin violenta, raspunsul a fost categoric: nimeni. Toti cei 200 de participanti la dezbatere au semnat o petitie prin care cer sa nu se mai difuzeze jurnale de stiri cu continut violent.   

Ziua fara Televizor va continua in fiecare vineri de la ora 17.00, pana cand cei care aleg sa ,,fumeze” jurnale cu continut violent si programe cu un grad mare de senzational vor ,,stinge tigara”, adica vor schimba programul si asta va insemna o diferenta. Mai ales pentru copii. ,,Influenta violentei tv asupra copiilor” este tema viitoarei dezbateri din cadrul ,,Zilei fara Televizor”, care va avea loc vineri, 9 februarie, in Club A.

Va asteptam


Horea Mihai Badau
Asociatia Consumatorilor de Media

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: