Asociatia Consumatorilor de Media

July 15, 2007

ROMPRES despre dezbaterea Ascmedia

Filed under: Uncategorized — horeabadau @ 8:59 pm

urnaliºtii ºi bloggerii au încercat sã demonstreze cã unii sunt mai credibili decât ceilalþi, în timpul unei dezbateri intitulate ‘Bloggeri vs jurnaliºti’, organizatã miercuri seara de Asociaþia Consumatorilor de Media.Bloggerii au subliniat cã ei se bucurã de o libertate de exprimare deplinã, în timp ce jurnaliºtii sunt nevoiþi sã se supunã unei politici editoriale.

Acuzat de bloggerul Zoso cã slujeºte interesului patronului, ziaristul Victor Ciutacu, de la ‘Jurnal Naþional’, a afirmat cã editorialele sale sãptãmânale reflectã numai propriile convingeri, iar blogul sãu este ‘unul al refulãrilor’.

Jurnalist ºi blogger în acelaºi timp, Brãduþ Ulmanu a argumentat cã nu credibilitatea face diferenþa între cele douã categorii de surse de informaþii.

‘Eu ºtiu un ziar extrem de citit în România, cel mai citit ziar din România, care a anunþat, de nenumãrate ori, cã a doua zi va fi cutremur’, a afirmat jurnalistul Brãduþ Ulmanu.

Principala diferenþã între un ziar ºi un blog constã în faptul cã primul este scris de zeci sau chiar mii de oameni – cum ar fi ‘New York Times’, cu aproximativ 5.000 de angajaþi -, pe când blogul este ‘un loc personal’, care oferã informaþii pe o anumitã temã sau este pur ºi simplu un jurnal al autorului, a mai spus Ulmanu.

ªi jurnaliºtii ºi bloggerii au fost de acord cã internetul nu poate fi reglementat, þinut sub control, deºi tot mai multe site-uri ale publicaþiilor româneºti sau internaþionale sunt acuzate de informaþii calomnioase, iar procesele dureazã uneori ani de zile.

În acelaºi timp, Ulmanu a susþinut cã unele ziare occidentale publicã materiale bine documentate, echidistante, intervievând toate sursele ºi pãrþile la care articolul face trimitere, astfel încât nu sunt puse în situaþia de a acorda dreptul la replicã.

Totodatã, oamenii de presã ºi bloggerii, fie ei ºi jurnaliºti sau liceeni, au recunoscut cã le place sã fie citiþi. Gazetarii vor sã le creascã tirajele, bloggerii – sã înregistreze un trafic mare, sã aibã cât mai mulþi vizitatori.

Crearea blogurilor personale în România a luat avânt în anii 2005-2006.

În prezent, blogosfera româneascã include în jur de 10.000 de bloguri, însã numai o parte dintre ele sunt active, cu o duratã de peste 6 luni ºi un ritm al însemnãrilor de cel puþin câteva ori pe sãptãmânã.

Blogosfera îºi poate informa ºi dezinforma cititorii. În blogosferã, cititorii pot contrazice afirmaþiile bloggerilor, postând comentarii.

Blogurile de calitate sunt legate (linked) între ele, formând astfel un cerc al bloggerilor, informaþiile importante fiind transmise aproape instantaneu pe toate blogurile. ROMPRES/(Victoria Vioarã)

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: