Asociatia Consumatorilor de Media

September 30, 2007

Bloguri curate

Filed under: Uncategorized — horeabadau @ 5:39 pm

Asociatia Consumatorilor de Media lanseaza actiunea ‘’Bloguri Curate’’. Incepand de maine, 1 octombrie, vom monitoriza 300 de posturi de pe fiecare dintre urmatoarele bloguri: adrian ciubotaru, andrei rosca, andressa, adrian cristea, bobby voicu, bradutz ulmanu, cristian greger, darius, dece, fulgerica, gramo, nihasa, piticu, zoso, visurat

Vom urmari cate dintre cele 300 de posturi monitorizate incalca legea dreptului de autor, prin publicarea unor materiale fara acordul proprietarului (deci furturi)

Metodologie:

Vom analiza fiecare post care contine o informatie provenita din alta sursa decat autorul insusi. In cazul in care este citata sursa, vom contacta proprietarul informatiei, printr-un mail, pentru a ne informa daca livreaza, in mod legal, informatii bloggerului respectiv

Toate posturile care contin informatii furate vor fi trimise apoi autorului blogului, pentru eventuale contestatii. Acestea ar putea aparea in cazul in care bloggerul publica informatii cu acordul sursei fara a-i mentiona numele.

Dupa primirea tuturor raspunsurilor, atat de la institutiile de presa, cat si de la bloggeri, vom centraliza informatiile si le vom face publice sub forma unui comunicat de presa urmat de o dezbatere publica la care vor fi invitati si cei monitorizati.

De asemenea, vom face o statistica a celor mai furate surse de informare, a domeniilor cel mai des uzitate, precum si a institutiilor de presa preferate de hoti, pe categorii: presa scrisa, radio, tv, alte surse.

Statistica va mai include: posturile de autor, atacurile la persoana, xenofobia, homofobia, intoleranta religioasa, sexismul.

Cercetarea este transparenta. Oricine poate sa refaca traseul celor 300 de posturi monitorizate pentru a verifica concluziile noastre.

In cazul in care autorul blogului ”sterge urmele”, fisele cu toate posturile monitorizate vor fi publicate pe blogul ascmedia si vor fi disponibile in format print oricarei persoane interesate.

De ce campania ”Bloguri curate”?

1. Furtul este ilegal

2. Cititorii blogurilor au dreptul sa stie in virtutea Dreptului la Informare Corecta si la Transparenta pe ce bloguri citesc productii de autor si unde citesc productii furate

3. Este imoral sa castigi trafic si bani furand produsele altora

update: intrucat lansarea campaniei ”Bloguri curate” a iscat multe reactii pro sau contra, va facem urmatoarea invitatie

15 Comments »

 1. Din punctul meu de vedere un purtator de copyright ar trebui sa isi apere singur propriile interese. Simpla intrebare “cine profita” duce la raspunsul ca ASC e doar un fel de “front” pentru producatori de proprietate intelectuala care nu vor/n-au chef/nu pot/nu da bine sa se apere singuri…

  Ar fi interesant daca ASC ne-ar spune ce consumatori de blog-uri au generat nevoia acestui studiu…

  Comment by moromete — September 30, 2007 @ 7:22 pm | Reply

 2. Tipic romanesc,

  daca tot n-ai ce face, atunci hai sa-i faci un “bine” altuia. Internetul este ceva ce nu poate fi reglementat si nu cred ca va fi niciodata posibil acest lucru…

  Comment by Simon — October 1, 2007 @ 12:50 pm | Reply

 3. @simon: daca a face ”bine” inseamna a demasca hoti, atunci da, vrem sa facem un ”bine”. m-as bucura mult sa apucam vremurile cand lumea va fi de acord cu demascarea hotiei. in romania, in general.

  Comment by horeabadau — October 1, 2007 @ 1:01 pm | Reply

 4. @moromete: la intrebarea ”cine profita”, am raspuns deja: cititorii. suntem asociatia consumatorilor de media, lucram pentru public
  la a doua intrebare, vom gasi raspunsul la finalul cercetarii, nu la debutul ei

  Comment by horeabadau — October 1, 2007 @ 1:03 pm | Reply

 5. Va felicit pentru initiativa asta!

  Comment by ionatan — October 1, 2007 @ 2:40 pm | Reply

 6. Dacă tot monitorizăm, măcar să ştim ce. De exemplu, Jeg e de mult .ro. Da’ voi, monitorii, ce păziţi de nu ştiţi asta? Minteni oi primit mail-uri despre cum mă fur io pă mine…

  Iaca test: cineva a furat elemente grafice din imaginea Jeg. Să văz dacă vă prindeţi cine. Da’ nu-i pă lista voastră crez.

  Comment by Darius — October 1, 2007 @ 2:54 pm | Reply

 7. “Ba” Horea,

  Esti penibil. Nu inteleg prin ce algoritmi si judecata ai ajuns la concluzia ca daca iti tragi o asociatie inseamna ca ai ceva autoritate in domeniu sau ca ma reprezinti pe mine sau pe sute de mii de utilizatori de Internet/media?

  Daca imi fac maine “Asociata consumatorilor inteligenti de media” am dreptul sa fac comunicate de presa si sa fac gura?

  Ar trebui sa iti vezi de alte lucruri mai importante, cum ar fi sa faci niste donatii, sa sprijini niste cauze, sa folosesti timpul in ceva mai util.

  Nu vezi padurea de copacii. Nu blogger-ii sunt problema, vezi ziarele si televiziunile care fura stiri si informatii zilnic, mentionand ca sunt obtinute din “surse”.

  Si acum cateva idei despre punctele tale:

  1. Furtul este ilegal

  Trebuie mai intai sa definesti ce este “furt”.

  2. Cititorii blogurilor au dreptul sa stie in virtutea Dreptului la Informare Corecta si la Transparenta pe ce bloguri citesc productii de autor si unde citesc productii furate

  Dreptul la informare Corecta si la Transparenta? Ce e asta? Care e legea? Cine a spus ca se aplica la blog-uri? Ah, sau e ceva ce a inventat tot mareata ta asociatie?

  3. Este imoral sa castigi trafic si bani furand produsele altora

  Am impresia ca o faci asta zilnic. Ai Windows licentiat? Ai toate programele pe calculator licentiate la “asociatie”? Vezi mai intai de ograda ta.

  Comment by marius — October 1, 2007 @ 3:05 pm | Reply

 8. Apropo, am vazut acum post-ul anterior.

  Daca tot vrei sa fie totul atat de legal, nu ar trebui ca mareata ta asociatie sa faca demonstratie la schimbul de carti?

  Pana la urma, saracii proprietari de drepturi de autor si tipografiile sunt furate de castigurile pe care le-ar fi obtinut vanzand carti? Si schimburile sunt ilegale! Teh horror!

  Nu, te deranjeaza doar ce te avantajeaza pe tine, faca tot tarabouiul asta ca sa iti vezi comunicatele de presa prin ziara si pe televiziuni.

  Comment by marius — October 1, 2007 @ 3:16 pm | Reply

 9. […] 01 Românica LuluComenteazaWTF, Lulisme, Internetz Ca tot vorbeam de monitorizarea bloggurilor and stuff .. n-am avut timp.. da uite ca mi-am facut. 1. Furtul este […]

  Pingback by Miserupia.ro - Republica Bananiera » Blog Archive » Românica — October 1, 2007 @ 4:31 pm | Reply

 10. @marius. te rog sa-ti masori cuvintele daca vrei sa dialogam. nu te cunosc si nu iti permit sa imi vorbesti pe acest ton.
  inainte sa te umfli in pene si sa ma umpli de duhoare, documenteaza-te. ai intrat pe blogul asociatiei consumatorilor de media. rasfoieste-l, ca sa vezi ce am facut in cei doi ani de existenta. citeste declaratia drepturilor de media, adoptata de noi dupa modelul similar din franta. documenteaza-te, baiete.
  asta e ”dragutz” pe internet si pe bloguri. ca poti sa duhnesti ce vrei si nu ai nicio responsabilitate pentru asta

  Comment by horeabadau — October 1, 2007 @ 6:59 pm | Reply

 11. […] am aflat dintr-o nimereala ce sfideaza anumite legi deterministe despre o monitorizare a blogurilor propusa de Asociatia Consumatorilor de Media. Sau de Horea Badau? nu sunt sigur, mereu fac confuzii […]

  Pingback by Apropo de univers at Adrian Ciubotaru — October 19, 2007 @ 10:12 pm | Reply

 12. Apropo, continutul blogului tau personal seamana izbitor de mult cu acesta al Asociatiei. Nu esti indeajuns de inspirat incat sa mai scrii despre altceva? Rezuma-te la unul singur.
  Nu o spun pe un ton de repros si nici ironic vorbind. Doar ca militezi impotriva a ceea ce chiar tu faci!

  Comment by Adrian Monoranu — November 26, 2007 @ 12:11 pm | Reply

 13. sunt presedintele asociatiei. e normal ca evenimentele asociatiei sa fie anuntate atat pe blogul meu cat si pe ascmedia. si cum activitatile asociatiei imi ocupa cam tot timpul, despre asta este vorba si in posturi. nu e vorba de lipsa de inspiratie, crede-ma. e vorba de lipsa de timp. ii invidiez pe cei care au timp sa scrie texte personale. inseamna ca au timp liber

  Comment by horeabadau — November 27, 2007 @ 2:15 pm | Reply

 14. Stimate Domn,

  1) Ce structura are aceasta asociatie? Cine sunt membrii ei? Nu am gasit pe nicaieri. Am vizitat un alt site, probabil cel oficial, este un Flash care nu spune nimic despre membri etc.

  2) In viziunea Dvs, este legal sa trec un link catre un alt site pe un site de-al meu? Daca fac un link catre Guvern, trebuie sa le cer acceptul intai? Am intrebat in “viziunea Dvs”, pentru ca raspunsul real este binecunoscut, si este: NU. Iar daca va propuneti sa normati si inregimentati Internetul, va sugerez sa mergeti in China, acolo se practica asta la nivel de ISP. Altfel, demersul este ridicol.

  Comment by HB — December 4, 2007 @ 10:24 am | Reply

 15. Sunteti prost-informat si rautacios. Nu noi vrem sa normam internetul, ci Uniunea Europeana. Ceea ce, in viziunea dumneavoastra inseamna ca traim deja in China, pentru ca suntem membri UE. Bloguri Curate nu are nicio legatura cu reglementarea internetului. Ii aratam pur si simplu cu degetul pe cei care fura. Exsta o Lege a Dreptului de Autor, stimate domn. De ce va deranjeaza demersul nostru?
  Va stau la dispozitie daca vreti sa cunoasteti Asociatia si membrii ei. Cel mai simplu ar fi sa participati la una din dezbaterile pe care le organizam saptamanal

  Comment by horeabadau — December 4, 2007 @ 3:52 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: