Asociatia Consumatorilor de Media

Ascmedia in presa

FARA TELEVIZOR.

8 dec. 2006

Club A si Asociatia Consumatorilor de media demareaza proiectul “Ziua fara televizor” – o alternativa la divertismentul de consum de tip tv. Astazi, de la ora 17:00, incepe oficial “Ziua fara televizor!”, o seara cu program stufos: proiectie de filme de scurtmetraj premiate la festivaluri internationale, folk cu Daniel Fat, poezie din “Cartea aleanului” de Leonard Cohen cu Diana Giubernea si teatru – “Eftin da’ bun” dupa I.L.Caragiale.

Jurnalul National

Dezbatere fara televizor

Jurnalistii Cristian Tudor Popescu, Cornel Nistorescu si Ioana Lupea (editorialist EVZ) vor participa, in aceasta seara, alaturi de presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Ralu Filip, la dezbaterea “Agenda jurnalistului si agenda publicului, in divort?”, organizata in Club A de Asociatia Consumatorilor de Media.

Evenimentul Zilei

GIGI BECALI ÎŞI PLĂTEŞTE APARIŢIILE TELEVIZATE

Cel puţin aşa susţin cei de la Asociaţia Consumatorilor de Media. Asociaţia reproşează postului Pro TV că a difuzat ştiri despre Gigi Becali bazate pe aranjamente financiare de culise şi nu pe criteriul interesului public.

Antena 3

BECALI PLĂTEŞTE PENTRU APARIŢIILE TV – C.R.P IA ATITUDINE

Declaraţia preşedintelui Clubului Român de Presă a fost făcută la o zi după ce Asociaţia Consumatorilor de Media a reclamat faptul că Gigi Becali ar fi plătit pentru apariţiile sale la Pro TV.

Antena 3

CNA se leaga de miini in cazul Becali-PRO TV

Asociatia Consumatorilor de Media (ACM) a trimis ieri o sesizare oficiala Clubului Roman de Presa, in care-i solicita presedintelui Cristian Tudor Popescu sa investigheze cazul Becali – PRO TV.

Horia Badau, presedintele ACM, invoca in scrisoare incalcarea „flagranta“ a doua dintre articolele Codului Deontologic al Jurnalistului, adoptat de CRP, dar si nerespectarea „dreptului publicului la informare corecta, cuprins in Declaratia Drepturilor Consumatorilor de Media“.

„In acest fel, telespectatorii au fost inselati, criteriul interesului public fiind inlocuit de aranjamente financiare de culise“, precizeaza Badau. Sesizarea a intrat deja in atentia CRP si ea va fi discutata „la proxima intrunire a Consiliului de Onoare“, ne-a declarat C.T. Popescu.

Cotidianul

Becali şi ProTV, pârâţi la CRP

Asociaţia Consumatorilor de Media a depus ieri o sesizare la Clubul Român de Presă, în legătură cu posibila înţelegere financiară care i-a facilitat lui Becali prezenţa în mai mare măsură în cadrul jurnalelor de ştiri ale ProTV

Adevarul

Romanii la proba tv a abstinentei

„Ziua fara televizor“ a inceput azi la ora 00.00. Dupa modelul american, romanii sint provocati sa se abtina macar o zi de la zappingul cu telecomanda.

De la ora 17.00, in fata sediului PRO TV, timp de zece minute, membrii Asociatiei Consumatorilor de Media vor aprinde pe rind luminari pentru victimele prezentate zilnic in stirile dupa-amiezei. Actiunea face parte dintr-un demers mai amplu al asociatiei, preluat dupa modelul american, care incearca sa atraga atentia romanilor asupra efectelor negative ale televiziunii.

Cotidianul

Trampa si ecranul

Observator. In fata Antenelor, Asociatia Consumatorilor de Media protesteaza la adresa violentelor din jurnalele de stiri. O reporterita il ia la ture pe seful asociatiei si decide ca ala a gresit televiziunea. Din studio, prezentatoarea subliniaza si ea politica Observatorului: mortile violente apar doar in cazuri exceptionale. Ce a urmat? A urmat (cam) asa:

„si acum continuam Observatorul.Cruzime fara margini in judetul…“. Dupa care a venit materialul cu „vieti distruse de alcool“. Adevarul e ca n-ai ce sa faci. Pana vor incepe oamenii sa se ia la omor in biblioteca sateasca, pentru un manual al profesorului Voiculescu, toporul de zi cu zi ramane un caz exceptional.

Academia Catavencu Anul XVII nr. 9 (794) 7–13 martie 2007

Biserica isi mobilizeaza sociologii impotriva televizorului

Afirmatiile facute in cadrul conferintei “Efectele televizorului asupra mintii umane” au fost negate chiar si de Horia Badau, presedintele Asociatiei Consumatorilor de Media, care organizeaza in fiecare vineri evenimentul ”Ziua fara Televizor”: ”Anumite programe pot avea efecte negative, dar nu televizorul si nu televiziunea in totalitate. Noi consumatorii de media, credem ca nu se poate trai fara televizor, fara informatie. Este o parte integranta a vietii noastre”, a adaugat Horia Badau.

Cotidianul

Tudor Giurgiu, in Club A

Tudor Giurgiu, presedintele TVR, participa diseara, in Club A, la o discutie despre situatia televiziunii publice. Evenimentul, “TVR la ora adevarului”, face parte din seria de dezbateri sub genericul “Ziua fara televizor”, initiata de Asociatia Consumatorilor de Media.

Evenimentul Zilei

Tudor Giurgiu: In TVR sunt tensiuni generate de disputa presedinte – premier

Presedintele director-general al Societatii Romane de Televiziune, Tudor Giurgiu, sustine ca tensiunile din TVR sunt generate de conflictul dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Giurgiu a facut aceste declaratii la o dezbatere publica organizata de Asociatia Consumatorilor de Media.

Hotnews

Tudor Giurgiu, la “Ziua fara televizor”

Presedintele director al TVR, Tudor Giurgiu, aflat in centrul atentiei presei in ultima luna si jumatate din cauza scandalurilor mai mari sau mai mici declansate la televiziunea publica, a participat vineri seara la o dezbatere cu publicul organizata de Asociatia Consumatorilor de Media.
Moderatorul intalnirii, Horea Badau, a incercat sa produca o discutie care sa-i lamureasca pe cei prezenti in Club A despre situatia in care se gaseste TVR dupa valul de socuri suferite in ultima vreme.

Romania Libera

Tudor Giurgiu: Drepturile de televizare a meciurilor din Liga I sunt pierdute doar momentan

Tudor Giurgiu, presedintele-director general al TVR, a declarat – aseara, in Club A, intr-o intalnire cu publicul in cadrul programului “Ziua fara Televizor”, organizata de Asociatia Consumatorilor de Media in fiecare vineri, ca forma de protest fata de programele TV de proasta calitate – ca este posibil sa se fi “pripit” in ceea ce priveste declaratia despre demiterea Danielei Zeca Buzura, directoarea TVR Cultural, transmite Mediafax. “

Romania Libera

Parlament TV, o televiziune pentru transparenta

Horea Badau, presedintele Asociatiei Consumatorilor de Media, este de acord cu existenta acestei televiziuni deoarece „informatia nu va mai fi distorsionata dupa interesele diversilor patroni de media“.

Saptamana Financiara

Fotografia zilei

Membri ai Asociatiei Consumatorilor de Media au protestat in fata sediului PRO TV fata de violenta din stirile de televiziune, depunind coroane de flori. Luminarile pe care organizatorii le pregatisera au fost lasate deoparte din cauza vintului.

Cotidianul

Ziua fara televizor

Un protest inedit in Clubul Blackout

Iesenii satui de televizor sint invitati de membrii Asociatiei Consumatorilor de Media in clubul “Blackout”, unde se sarbatoreste “Ziua fara televizor”. In aceasta seara, la clubul din spatele Tribunalului vor avea loc citeva evenimente culturale menite sa ofere o alternativa de petrecere a timpului liber altfel decit in fata televizorului. Incepind cu ora 17.00, in Blackout sint programate un concert de rock, jazz si funck cu trupa ieseana “I hate Mondays”, o piesa de teatru de papusi, un recital de poezie, o dezbatere cu tema “Jurnalism profesionist versus jurnalism studentesc”.

Membrii Asociatiei Consumatorilor de Media de la Iasi, care se va lansa oficial in aceasta seara, s-au saturat de stirile de la televizor, asa ca s-au decis sa protesteze, organizind prima editie a “Zilei fara televizor”.

Ziarul de Iasi

Actiunea “O zi fara televizor” a avut mare succes la Iasi

Asociatia Consumatorilor de Media le-a oferit posibilitatea studentilor de la jurnalism din Iasi sa afle cat mai multe despre viitoarea lor meserie.

Tinerii i-au bombardat cu intrebari pe profesorii lor, dar atentia lor a fost concentrata pe dezbaterea la care au participat patronul Tele’M si Vox’ T, Danut Prisecariu, redactorul sef de la Ziarul de Iasi, Toni Hritac si editorul ziarului Opinia, Daniel Condurache.

Televiziunea Tele M

‘Imi voi scrie biografia’

Petre Roman a acceptat, surprinzator, sa participe la dezbaterea media ‘Presa si viata privata’, care a avut loc ieri seara, in Club A. Fostul prim-ministru a venit hotarat sa explice de ce a refuzat sa vorbeasca in tot acest timp, de cand s-a aflat ca are o amanta.

Libertatea

Don Pedro nu neagă că ar avea un copil din flori

În ultima vreme, a devenit deja o raritate să îl auzi pe fostul – poate şi actualul – idol al lucrătoarelor de la APACA vorbind despre viaţa sa personală. Ei bine, destul de surprinzător, Petre Roman a onorat invitaţia de a participa la dezbaterea media „Presa şi viaţa privată”, care a avut loc vineri seară, într-un club din Capitală.

Antena 3

Audiovizualul de la talk-show la show

Horia Badau (Asociatia Consumatorilor de Media) a detaliat modul in care moderatorii unora dintre talk-show-urile cele mai populare dau dovada de lipsa de profesionalism, fiind agresivi, senzationalizand subiectele abordate, exploatand temerile si emotiile publicului si mituindu-l cu distractie.

Romania Libera

OTV a jucat rolul dirijorului în cazul Corina şi Bogdan

Preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Media (ACM), Horea Bădău, a declarat, referindu-se la emisiunile despre cazul „Corina şi Bogdan“, că audienţa nu aduce neapărat şi simpatia publicului. „Un risc la care se supun aceşti producători este să îşi piardă publicul. În faţa unor asemenea emisiuni dezgustătoare, publicul se orientează către alte media, mult mai uşor accesibile“, a declarat preşedintele ACM, Horea Bădău.

Gazeta de Sud

Televiziunile risca sanctiuni in cazul Ralph

5 iunie 2007

Si Asociatia Consumatorilor de Media a protestat, printr-un comunicat de presa, la adresa modului in care televiziunile si ziarele au tabloidizat subiectul, condamnind-o pe Corina Vasile. „Protestam fata de faptul ca tragedia unei familii a fost transformata intr-o telenovela-reality-show difuzata in fiecare seara la principalele televiziuni. Profesoara a fost condamnata de presa in conditiile in care prezumtia de nevinovatie nu ar trebui sa fie un principiu aplicat doar in justitie“, sustine presedintele Asociatiei, Horea Badau.

Cotidianul

«Mogulasul» Dan Diaconescu a dat ochii cu CNA

OTV nu are nimic de-a face cu jurnalismul, desi Dan Diaconescu (foto) sustine ca detine o televiziune de calitate si chiar una de viitor. Toti cei prezenti la discutie, inclusiv Cristina Trepcea, membru CNA, nu au fost de acord cu spusele patronului.

Gardianul

Cristian Tudor Popescu a dat ca exemplu OTV şi a afirmat că e nevoie de o lege a presei

Preşedintele Clubului Român de Presă, Cristian Tudor Popescu, a declarat, miercuri, într-un seminar intitulat ‘A fi sau a nu fi tabloidizat’, că se gândeşte serios la o propunere de introducere a unei legi care să reglementeze activitatea organismelor de presă.Seminarul, organizat de Asociaţia Consumatorilor de Media, la care a participat şi fostul ministru al justiţiei Monica Macovei, a tratat problema tendinţei atât a ziarelor, cât şi a celorlalte instituţii media, de a se ‘tabloidiza’, scoţând în evidenţă numai aspectele senzaţionale, uneori încălcând dreptul omului obişnuit la imagine şi la viaţa personală.

Adevarul

Bloggerii români s-au logat la politică

Doi dintre politicienii interesaţi de lumea jurnalului online, fostul premier Adrian Năstase şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, s-au întâlnit cu bloggerii consacraţi, pentru un schimb de idei şi de experienţă. Convocarea a făcut-o Asociaţia Consumatorilor de Media.

Realitatea TV

Bloggeri celebri: Adrian Năstase vrea să comunice pe internet cu cei care îl înjură

Adrian Năstase a participat miercuri la dezbaterea “Politicieni vs. bloggeri”.

Adevarul

Profesioniştii tv îi răspund lui Anania

Biserica, un cenzor al presei?
Lucian Mândruţă, editor–prezentator al Observatorului de la ora 19,00, crede că este la latitudinea oricui să ia sau să respingă ce i se oferă. “Nu televiziunea fabrică realitatea, realitatea este făcută din acţiunea şi inacţiunea fiecăruia dintre noi”, spune acesta, în timp ce Horea Bădău, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Media, remarcă un pericol potenţial în luările de poziţie din ultima perioadă, care arată că Biserica vrea să se erijeze în noul cenzor al presei, după moartea lui Ceauşescu.

Recent, au existat mai multe proteste ale asociaţiei faţă de violenţa din jurnalele de ştiri, dar membrii acceptă şi faptul că există şi programe profesioniste care informează, educă şi distrează. “Publicul nu este vegetativ, pasiv în faţa «poluării» tv, ci din ce în ce mai avizat şi mai activ, se manifestă critic faţă de programele tv”, spune Horea Bădău.”

Adevarul

Presa, luata in vizor
2 Februarie 2005

V-a deranjat un anumit program la televizor? Credeti ca o stire a fost prezentata incorect? Considerati ca drepturile dumneavoastra de consumatori de presa v-au fost lezate? Acum exista o asociatie care isi propune sa lupte pentru ca vocea publicului sa fie mai bine auzita de ziaristi.

http://www.evz.ro/article.php?artid=177949

Telespectatorul cu Asociatie

Consumatorii de media au o asociatie care sa-i reprezinte, astfel incit sa poata intra in dialog cu televiziunile. Telespectatorul are ocazia sa incerce sa isi spuna parerea despre grilele de programe.

Consumatorii de media au o asociatie care sa-i reprezinte, astfel incit sa poata intra in dialog cu televiziunile. Telespectatorul are ocazia sa incerce sa isi spuna parerea despre grilele de programe.

(Ziarul Cotidianul)

http://www.hotnews.ro/articol_16733-Telespectatorul-cu-Asociatie.htm

Ziaristi in strada
4 Mai 2005

(…) Alte ciudatenii au fost aduse in fata Teatrului National de Horea Badau si ai sai voluntari de la Asociatia Consumatorilor de Media (ACM). Ei au aparut costumati in diferite personaje cunocute, ca fata de la pagina 5 sau romanul din stirile de la 17.00.
Cu aceasta ocazie, ACM a lansat Declaratia Drepturilor Consumatorului de Media. ?Oamenii trebuie sa stie ca au dreptul la informare corecta?, a spus Badau.

http://www.evz.ro/article.php?artid=185452

Programe reciclate in loc de TV 5
14 Mai 2005

Filme de categoria B si ?Highlander?

(…) Horea Badau, fondatorul Asociatiei Consumatorilor de Media, crede ca ideea de a aduce un post strain nou pe piata romaneasca este buna, dar ca alegerea acestuia nu a fost una fericita. ?Din cite am vazut, ei retransmit formate care oricum au ajuns si la noi, sint aceleasi emisiuni in alta limba. Sint filme de categoria B, am vazut chiar si ?Highlander?. E o televizune de categorie medie. Sintem curiosi sa aflam care au fost motivele pentru programarea unui astfel de post in grila. Vrem variatie, dar de calitate, nu mediocritate reprodusa?, a mai spus acesta. (…)

http://www.evz.ro/article.php?artid=186282
Campanie anti-Columbeanu
15 Mai 2006

Asociatia Consumatorilor de Media (ACM) a initiat o campanie de strangere de semnaturi pentru inlaturarea show-ului celor doi “porumbei” de la B1 TV.

http://www.evz.ro/article.php?artid=259187

Nota! Ziarul a gresit alaturand actiunea noastra de cea a Laviniei Sandru

Columbeanu contraataca
16 Mai 2006

Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat astazi, cu somatie publica, postul B1TV pentru emisiunea “No Comment by Monica Gabor”.

Reamintim ca la sfarsitul saptamanii trecute, Asociatia Consumatorilor de Media si Lavinia Sandru au intreprins doua actiuni paralele, ambele vizand alungarea lui Irinel Columbeanu si a Monicai Gabor de pe ecran.

http://www.evz.ro/article.php?artid=259308

Moni si Iri, la judecata publicului
18 Mai 2006

Editia de marti seara a emisiunii “Nasul” de pe B1 TV a fost dedicata deciziei CNA-ului de a-i soma public pe producatorii emisiunii “No Comment”, cu Monica Gabor si Irinel Columbeanu , de pe acelasi post.

Alaturi de gazda Radu Moraru au participat la discutii Dan Chisu, Horia Badau de la Asociatia Consumatorilor de Media (ACM), Alice Nastase, redactor-sef al revistei “Tango”, si Matei Miko, un apropiat al cuplului Columbeanu. Polemica nu s-a lasat asteptata, provocând clinciuri intre Dan Chisu si Horia Badau, dar si scenarii surprinzatoare din partea lui Alice Nastase.

http://www.evz.ro/article.php?artid=259524

Monica si Irinel au iscat o noua controversa
19 Mai 2006

Postul B1 TV, care difuzeaza un reality-show cu cei doi, este acuzat de cenzura.

Editia de miercuri a emisiunii „Nasul” (reluarea programului de marti seara), avand in prim-plan emisiunea „No Comment”, cu Irinel Columbeanu si Monica Gabor, a avut cateva minute lipsa fata de programul difuzat in direct cu o seara inainte, ceea ce l-a facut pe presedintele Asociatiei Consumatorilor de Media (ACM) sa acuze postul de cenzura.

„B1 TV a taiat din emisiune partea in care Horea Mihai Badau ii spunea lui Irinel Columbeanu: „Nu ne place emisiunea dv. Nu vrem sa va mai vedem la televizor. 500 de persoane au semnat ca sa nu va mai vada la televizor”.

Interventia lui Horea Badau a iscat o reactie nervoasa din partea lui Dan Chisu, care a fost de asemenea taiata”, se arata intr-o scrisoare ACM.

Scrisoarea precizeaza ca a fost cenzurata si discutia dintre Radu Moraru si Irinel Columbeanu, in care acestuia din urma i se puneau intrebari incomode, precum: „Ati facut cumva acest show ca sa-i creasca popularitatea Monicai si sa primeasca mai multe contracte?”.

In final, se solicita Conventiei Organizatiilor de Media, Consiliului National al Audiovizualului si postului B1 TV „luarea unei pozitii publice in privinta comiterii acestui grav act de cenzura”.

http://www.evz.ro/article.php?artid=259634
Si Radio Guerrilla i-a pus gand rau lui Irinel
22 Mai 2006

Asociatia Consumatorilor de Media nu este singura organizatie care si-a propus sa-i indeparteze pe Irinel si Monica de pe ecran.

Inainte cu aproximativ o luna de la actiunea ACM, dar si de la cea similara a vicepresedintelui PIN, Lavinia Sandru, Radio Guerrilla impreuna cu P**afashion au organizat “campania antisociala” “Spuneti nu pedofiliei! Spuneti nu lui Irinel Columbeanu! Spuneti nu prostitutiei din soubiz!”.

http://www.evz.ro/article.php?artid=259836

TVR incepe dezbaterile
24 Iunie 2006

Programul TVR “Mari Romani” a ajuns la punctul culminant.

Astazi si maine, incepand cu ora 20.30, telespectatorii vor putea urmari dezbaterea despre acest proiect organizata de Televiziunea Romana la Institutul Cultural Roman.

Cristian Tudor Popescu, Tania Radu, Tudor Giurgiu, Mircea Diaconu, Horea Badau, Ioana Avadani, Cristina Modreanu, Ovidiu Nahoi, Johnny Raducanu, Rodica Culcer au fost invitatii lui Catalin Stefanescu si ai Irinei Pacurariu la o discutie despre utilitatea proiectului.

http://www.evz.ro/article.php?artid=263125

Presa iese la cafea
28 Septembrie 2006

Mass-media are un loc in care sa ia bobarnace sau sa primeasca laude, adica sa-si intalneasca sursele si publicul: “Cafeneaua Jurnalistilor”.

Atmosfera imbibata cu jurnalism. Un spatiu perfect pentru a spune lucruri pe care nu le poti spune intr-un cadru formal”. Nu e vorba de redactia unui ziar ori a unui post de televiziune, ci de “Cafeneaua Jurnalistilor”, proiect al Asociatiei Consumatorilor de Media (ACM), initiat de Horea Mihai Badau.

In centrul Bucurestiului, Festival ‘39 aduce la aceeasi masa jurnalisti consacrati, aspiranti la aceasta profesie sau persoane publice din actualitatea romaneasca. Stau la o cafea, la un suc, la un vin si-si spun lucrurile verde-n fata.
http://www.evz.ro/article.php?artid=273979

Campanie antibecalizare
7 Octombrie 2006

Asociatia Consumatorilor de Media a lansat o campanie impotriva aparitiei in emisiuni televizate a lui Gigi Becali.

“Nu mai vrem sa-l vedem pe Becali la televizor! Nu vrem sa fim becalizati!” Asa a inceput joi seara, la “Cafeneaua jurnalistilor”, Horea Badau, presedintele (ACM), discursul de lansare a campaniei anti-Becali.

http://www.evz.ro/article.php?artid=275186

Ovidiu Simonca, despre actiunile Asociatiei Consumatorilor de Media, in Observator Cultural:

„Ziua fara televizor“ si „Antibecalizarea“, doua campanii necesare. Interviu cu Horia Mihai BADAU

Ovidiu SIMONCA

Horia Mihai Badau este presedintele Asociatiei Consumatorilor de Media. Asociatia a lansat doua campanii: „Ziua fara televizor“ si „Antibecalizarea“. In fiecare vineri, de la ora 17.00, in Club A, toti cei care sint nemultumiti de programele televiziunilor pot participa la „Ziua fara televizor“. Cum programele televiziunilor s-au degradat simtitor in ultima vreme, fiecare protest civic care incearca sa imbunatateasca programele televiziunilor ar trebui sa fie luat in seama.

Ce este „Ziua fara televizor“, propusa de Asociatia Consumatorilor de Media?
E o forma de protest fata de violenta si senzationalismul ieftin din jurnalele de stiri, fata de programele de proasta calitate. Noi am propus ca in fiecare vineri, la ora 17.00, sa inchidem televizoarele, exact cind incep jurnalele cu stiri insingerate, si facem altceva: mergem intr-un club unde vedem teatru, ascultam muzica, participam la dezbateri.

Cine vreti sa inchida televizoarele la ora 17.00?
Toti cei care s-au saturat de asemenea stiri. Cu o zi inainte, dam un mesaj pe Internet, la toate adresele la care avem acces; ii rugam sa inchida televizoarele si ii invitam sa dezbata, in Club A, problemele din media, modul in care manipuleaza televiziunile, modul in care gindesc jurnalistii, cum se face selectia stirilor. „Ziua fara televizor“ e un semnal de alarma care spune in esenta: nu vrem sa ne mai uitam la asa ceva, la stirile insingerate, la stirile cu foarte multa violenta. Speram ca actiunea sa se extinda si din ce in ce mai multa lume sa tina televizorul inchis la ora 17.00. In luna martie, vom merge in zece orase din tara sa convingem lumea sa tina inchis televizorul. Dupa Bucuresti, vrem sa apara si alti telespectatori care sa nu se mai uite la televizor, la ora 17.00. Vrem ca protestul nostru sa ia amploare, sa se vada si in audienta, sa scada rating-ul unor asemenea jurnale de stiri.

Recapitulind, ce puneti in loc?
Teatru, concerte de muzica folk, rock, proiectii de scurtmetraje cu subiecte despre mass-media. Alternativa la productiile televizate de proasta calitate sint evenimentele culturale facute atractiv si dezbaterile unde telespectatorii se implica, unde se spun nemultumirile, cu curaj, fara inhibitii. Nimeni n-are ce pierde daca gindeste critic si protesteaza fata de puzderia de emisiuni televizate de proasta calitate. Am facut dezbateri unde au participat: Cristian Tudor Popescu, presedintele CRP, Ioana Avadani, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Gelu Trandafir, Rasvan Popescu si Gabriela Stoica, de la CNA, Florin Tudose – medic psihiatru. Evenimentele culturale sint realizate de studenti la teatru, de folkisti, de trupe de rock. Toti participa benevol, prin voluntariat. Noi colaboram si cu o organizatie din Statele Unite care organizeaza „Saptamina fara televizor“.

Jurnalistii romani de televiziune s-au indepartat de agenda publicului

Ce efect are, in Statele Unite, „Saptamina fara televizor“?
Are un mare efect si actiunea este sprijinita de mari firme, de institutii publice: bibliotecile au intrare gratuita, se fac reduceri la cinematografe, la salile de sport, cartile se vind cu reduceri. Se cauta sa se construiasca o alternativa la televiziune, viata nu incepe si nu se termina in fata televizorului. Cei care rezista toata saptamina fara televizor primesc diplome, insigne, li se dau recompense simbolice. In Statele Unite, colaborarea jurnalisti-public este atit de strinsa incit, inainte de a se lansa un nou program, publicul este consultat.

In România e „Ziua fara televizor“. Credeti ca in România situatia este atit de grava incit e nevoie de un astfel de protest?
Noi am ajuns la forma aceasta de protest deoarece ni se pare ca situatia degenereaza si nu se mai poate opri. E o avalansa de productii de prost-gust, care cresc ca un bulgare de zapada. Reality show-uri cu potentatii momentului; Tradati in dragoste se multiplica; avem Neveste de fotbalisti. Vedem ca e o recrudescenta a programelor de acest tip. Ni se pare ca numai o forma de protest foarte directa ar putea sa atraga atentia. Publicul vine in numar foarte mare la actiunile noastre, am pus afise in facultati, am anuntat pe Internet. Le place foarte mult ideea de a avea opinii, le place ca se pot implica, ca pot protesta impotriva programelor, ca pot sa-i ia la rost pe cei care cultiva prostia in televiziuni. La Club A, tot timpul, sala a fost arhiplina si am avut un public entuziast. Publicul vede ca se poate, ca iese din amorteala, din pasivitate. E un lucru foarte important ca lumea a inceput sa aiba opinii si a inceput sa le exprime cu voce tare.

Televiziunile va pot raspunde foarte simplu: asta cere publicul, facem rating.
Prima noastra dezbatere din acest an a fost intitulata: Agenda publicului – agenda jurnalistului: in divort? Intrebarea pe care am pus-o in dezbatere a fost daca agenda jurnalistului o urmeaza pe cea a publicului sau o determina. Intr-adevar, trebuie sa stim daca e reala aceasta justificare: domnule, nu putem sa facem nimic, asta cere publicul… La acea dezbatere concluzia a fost ca jurnalistul s-a lasat dus de val: stimulind instinctele primare ale telespectatorului determini audienta cel mai usor. Jurnalistul a inceput sa pedaleze la nesfirsit pe instinctele primare. Asta din comoditate, din neprofesionalism: cel mai usor tip de productie de televiziune este cel de stimulare a instinctelor primare. Consuma putin timp, putini bani, putin rationament, nu necesita efort creativ. Eu cred ca jurnalistii si producatorii de televiziune s-au indepartat de agenda publicului. Cind am pornit actiunea „Ziua fara televizor“ am strins semnaturi pe strada. Am facut un chestionar si am umblat o zi prin Bucuresti. Nimeni nu mai vrea violenta la stiri, nimeni nu mai vrea crime, violuri, lumea s-a saturat de asemenea stiri. Vrem sa punem aceleasi intrebari si in cele zece orase unde vom merge in martie. Vom intocmi un material de sinteza despre ce vrea publicul, ce vor telespectatorii.

Ce puteti face mai departe cu sinteza acestor chestionare? Puteti avea vreun efect asupra programelor de televizune?
La inceput, probabil ca televiziunile nu isi vor modifica programele in functie de chestionarele noastre. Dar vom merge mai departe, vom intreba tot mai multa lume, vom aduna tot mai multe pareri. Daca exista un curent majoritar impotriva stirilor violente, impotriva senzationalismului ieftin, impotriva programelor de prostire a populatiei, asta se va vedea din ce spune publicul. Toate cercetarile noastre vor fi trimise televiziunilor. Undeva se va rupe acest lant de manipulare a populatiei prin programe proaste. Televiziunile trebuie sa se democratizeze, sa tina cont de cererile publicului. Si vom face si alte actiuni. Vineri, in aceasta saptamina, vom merge in fata ProTV-ului si vom aprinde luminari in semn de solidaritate cu victimele care sint prezentate la acea ora pe ecran. Durerea unei familii, moartea unui om ajung sa fie exploatate senzationalist, sa fie expuse fara rusine. Vor fi acolo, la ProTV, si membri ai Asociatiei victimelor accidentelor rutiere.

Unii jurnalisti au fost speriati

Stiu ca ati pornit si o campanie antibecalizare. Care este scopul acestei campanii?
Noi am pornit chiar de la afirmatia celui fata de care protestam. Becali a spus ca vrea sa becalizeze România. Noi am inteles ca se vrea impunerea unui model mediatic, care va contine toate lucrurile fata de care noi sintem contra: prostul gust, vulgaritatea, minciuna. Raspunsul nostru a fost: nu vrem sa fim becalizati! Daca asta ni se propune si mass-media colaboreaza, atunci sa se stie ca noi nu vrem asa ceva. Daca sint citiva oameni – multi, putini, nu conteaza – care nu vor extinderea modelului Becali, trebuie sa se tina cont de ei. Am demarat o campanie, inceputa cu o dezbatere organizata la „Cafeneaua jurnalistilor“, unde am chemat jurnalisti. Reactia lor a fost, din pacate, negativa. Cei mai multi jurnalisti prezenti la dezbatere au refuzat sa participe la campania antibecalizare, i-au negat rosturile, unii au fost speriati.

Am vazut unele reactii; Mihai Tatulici a spus ca „actiunea este moarta din fasa“, Radu Moraru a considerat-o „o diversiune“ si s-a intrebat daca asta e „problema României: becalizarea“, iar Lucian Mindruta a cerut schimbarea subiectului intrebind ironic de ce nu vorbiti despre Nicoleta Luciu.
Exact. Aceastea au fost reactiile publice. Dar au fost si multi jurnalisti care au refuzat sa participe la dezbatere.

Pe ce motive?
Din cei care au refuzat sa vina, o parte erau speriati de posibile consecinte. Am auzit pareri ca toti cei care vor adera la campania antibecalizare vor lua bataie pe strada; unii mi-au spus la telefon, cind i-am invitat, ca nu trebuie sa te pui cu asemenea oameni. Altii aveau alte temeri: ca si-ar putea pierde locul de munca. Din cei prezenti la dezbatere, Mihai Tatulici spunea ca o astfel de actiune nu va avea nici un succes, ca Becali nu poate fi oprit. Am intilnit foarte des aceasta idee: nu poate fi oprit, nu ai ce sa faci.

Dvs. ce propuneti, sa nu apara deloc Becali la televiziune?
Nu, in nici un caz. Noi nu ne-am ridicat impotriva persoanei Gigi Becali, ci impotriva acestui mod de ploconire a televiziunilor fata de Gigi Becali. N-avem nimic impotriva ca Becali sa fie invitat intr-un talk-show, dar sa nu fie singur, sa existe contrapondere, sa avem un moderator care sa-l puna la punct sau chiar sa intrerupa emisiunea cind Becali jigneste. Dar ce fel de neutralitate jurnalistica este aceea cind Becali vine la o emisiune, pe banda se titreaza Becali vorbeste poporului, iar moderatorul ii ridica mingi la fileu? Asta e neutralitate?

Nimeni din televiziuni n-a sprijinit demersul nostru

Dumneavoastra ati spus la acea dezbatere: „Nu mai vrem sa-l vedem pe Becali la televizor! Nu vrem sa fim becalizati!“.
Acea afirmatie, asa cum a fost difuzata de presa, a fost scoasa din context. Nu e un demers impotriva persoanei, ci impotriva ideii si a comportamentului televiziunilor.

Au fost realizatori de televiziune care sa va spuna: da, faceti un demers corect, nici noi nu mai vrem sa-l prezentam in exces pe Gigi Becali?
Nu.

Va mai intreb o data: nimeni din televiziuni n-a sustinut demersul Asociatiei Consumatorilor de Media in campania antibecalizare?
Nu. Dupa dezbatere, Gigi Becali a fost si mai mult mediatizat. In zilele imediat urmatoare, eu am primit doua invitatii: sa intervin prin telefon in doua emisiuni, unde invitatul din studio era Gigi Becali. Singurul invitat. Era vorba de prezenta lui Gigi Becali la emisiunea In miezul problemei, de la National TV, si la Dan Diaconescu in direct. Gigi Becali avea un spatiu imens de exprimare, iar eu trebuia sa intervin citeva minute prin telefon. Am refuzat amindoua invitatiile. Am urmarit emisiunile si am vazut ca nici unul dintre cei doi realizatori, Madalin Ionescu si Dan Diaconescu, n-au sprijinit demersul nostru.

S-a filmat cum vorbeste singur cu elefantii

Aveti o explicatie a faptului ca becalizarea ia amploare in televiziunile românesti?
Deocamdata avem citeva fapte: avem declaratia lui Gigi Becali, de la emisiunea Nasu’, unde acesta a spus ca a platit ca sa fie mediatizat prin intermediul ProTV. Mediatizat in exces, de patru-cinci ori intr-un jurnal de stiri. Acelea nu mai erau stiri, ci erau stiri platite, unde apareau Gigi Becali si Hotelul Mariott. Noi eram surprinsi neplacut pentru ca vedeam o avalansa de stiri cu Gigi Becali; el era inregistrat si din fiecare propozitie a sa se facea cite o stire. Noi am sesizat Clubul Român de Presa. La Pro TV s-a mai intimplat o ciudatenie: am vazut, prezentata ca stire, vacanta lui Tintareanu in Africa. Omul s-a dus in Africa si s-a filmat singur cum vorbeste cu elefantii, cum prepara mici in desert. Si Pro TV a prezentat imaginile lui Tintareanu. Patru minute. Foarte mult pentru o televiziune comerciala. Acum avem o alta intrebare: exista talk-show-uri unde Gigi Becali a platit ca sa apara? Ceva e dubios la anumite talk-show-uri: exista emisiuni cu un singur invitat, care isi expune ideile asa cum vrea el, iar moderatorul e un fel de instrument, intrebarile sint mingi la fileu.

Situatia pare sa fie asta: Gigi Becali a platit ca sa apara la stiri si s-a folosit de ProTV ca sa-si acopere niste datorii financiare, lucru recunoscut de Fatih Taher in ziarul Cotidianul. Ce contine sesizarea catre Clubul Român de Presa?
In sesizarea noastra catre CRP am semnalat „difuzarea de catre ProTV a unor stiri despre Gigi Becali, in contul datoriilor pe care televiziunea din Pache Protopopescu le avea fata de omul de afaceri. Stirile respective, in numar mare, au fost difuzate la ore de maxima audienta, fara a se specifica in vreun fel faptul ca era vorba despre publicitate. In acest fel, telespectatorii au fost inselati, criteriul interesului public fiind inlocuit de aranjamente financiare de culise. Astfel, a fost incalcat dreptul publicului la informare corecta. Considerind ca este important ca publicul sa afle daca intr-adevar stirile cu Gigi Becali de la ProTV au fost difuzate din ratiuni comerciale, nu jurnalistice, va solicitam sa luati in discutie acest caz, pentru aflarea adevarului“.

Care a fost raspunsul Clubului Român de Presa?
In aceeasi zi in care am trimis sesizarea am primit un raspuns in care eram informati ca sesizarea noastra va fi pe ordinea de zi la prima sedinta a Consiliului de Onoare al CRP. E un semnal bun: ni s-a raspuns prompt si se va discuta acest caz.

Ati sesizat si CNA-ul?
CNA-ul s-a derobat, CNA-ul a spus ca nu sint dovezi, a precizat ca va reactiona daca exista un contract scris. Noi sintem membri in Conventia Organizatiilor de Media si aceasta organizatie a trimis o sesizare la CNA.


Ce ar trebui verificat in cazul relatiei dintre Gigi Becali si ProTV?
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigatie a facut o ancheta, a cercetat documentele contabile care aratau ca Becali nu a mintit la emisiunea Nasu’ la care a participat. Exista un inventar de facturi si de intrari-iesiri care sint atasate sesizarii catre Garda Financiara facuta de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigatie. Vom vedea raspunsul. Dincolo de aspectul legal, trebuie sa discutam si despre aspectele morale ale chestiunii.

Se vor afla jurnalistii care au luat bani

Ce e grav in comportamentul lui Gigi Becali?
In primul rind, se foloseste de un post de televiziune ca sa cistige capital media, simpatie, pacaleste telespectatorii. Motivatia postului de televiziune este ca publicul vrea stiri cu Gigi Becali, dar uite ca nu e asa. Pubicul nu e ahtiat dupa Gigi Becali, el apare pentru ca a platit. E foarte grav sa inlocuiesti interesul public cu criteriul financiar. Acestea sint mici exemple dintr-o masa de emisiuni care duc la imbecilizare… n-am un cuvint mai usor. Dar, vedeti, toate emisiunile copiaza acelasi tip de programe, se multiplica prostia. Unde e creativitatea? Unde sint programele originale?

Ce reactii aveti de la telespectatori la campania antibecalizare?
Reactii foarte bune. Lumea ne cauta, ne spune sa continuam, sa mergem mai departe, sa nu ne lasam. Exista si un sprijin tacit al unor jurnalisti, care imi mai dau cite un telefon: ce ideea buna, dar noi nu putem sa spunem nimic pe fata. Trebuie mai mult curaj. Pina la urma eu cred ca se vor afla jurnalistii care au luat bani de la Gigi Becali. S-ar putea sa o spuna chiar Becali, daca nu va fi multumit de spatiul pe care il primeste la televiziuni. Cazul de la ProTV nu cred ca e izolat.

Sa va intreb clar: credeti ca Becali isi plateste aparitiile la TV?
Da, eu cred ca da.

Acesta e, oare, motivul pentru care nimeni din televiziuni nu e de partea campaniei antibecalizare?
Eu as spera sa nu fie asa si ar fi pacat sa fie asa. Fiecare jurnalist are pretul lui si ar fi pacat sa aiba un pret stabilit de Gigi Becali. Cine ia bani ar trebui sa spuna: eu sint platit de Gigi Becali! Luati-ma ca atare! Si atunci ne vom uita la un talk-show cum ne uitam la emisiuni publicitare. Unii ziaristi vor sa para si campionii democratiei si sa ia si bani de la Becali. Asta e urit! Dar minciuna are picioare scurte. Mai bine ar recunoaste acum…

Cind aflam ca Becali isi plateste aparitiile, situatia lui e deja compromisa. „Imparatul e gol“ si goliciunea lui nu poate fi ascunsa doar de banii pe care ii arunca in stinga si in dreapta.
Eu sper – de fapt sint convins – ca vom afla tot mai multe informatii despre cum a ajuns Gigi Becali atit de mediatizat la posturile de televiziune. Televiziunile ar trebui sa fie critice cu Gigi Becali, nu pasive cum sint acum. Gigi Becali ar trebui sa aiba parte de confruntari cind iese in spatiul public, in media. Ideile sale, ca ale oricui, sint discutabile si trebuie sa functioneze spiritul critic cind le difuzezi. Pina acum, televiziunile au fost portavocea lui Gigi Becali. Dar sint convins ca lucrurile se vor schimba; veti vedea cum Gigi Becali, daca va fi refuzat sau i se vor limita aparitiile la TV, va incepe sa-i spuna pe nume pe toti ziaristii care au luat bani de la el. El trebuie sa fie convins ca nu poti cumpara orice cu bani, ca nu poti face programele televiziunilor in functie de cit imparti la jurnalisti.

Radu Moraru era un fel de procuror

Cu Monica si Irinel Columbeanu ce-ati avut?
Noi mai iesim uneori in strada, facem actiuni la Piata Universitatii din Bucuresti. Si caricaturizam diverse ipostaze in care mass-media incalca dreptul consumatorului. Am scos in strada o papusa care facea play-back, ne-am folosit de o actrita care era in rolul unei gospodine care spala vase, minca malai si se uita la telenovele. Si am avut doua personaje, Iri si Moni, doi studenti care s-au costumat in Iri si Moni; au avut un succes imens de public. Acea sceneta a fost pentru noi un impuls sa pornim o campanie serioasa impotriva emisiunii; am facut o petitie si am spus: cine s-a saturat sa-i vada pe cei doi la televizor sa semneze. In doua ore, doar in Parcul IOR, am strins cinci sute de semnaturi, cu numele in clar al petitionarilor, numar de telefon, serie si numar de buletin, adresa.

Oamenii care protestau erau foarte seriosi, isi asumau protestul. Noi am prezentat acea petitie televiziunii B1, care difuzeaza emisiunea. Si am fost invitat la Nasu’, unde erau prezenti in studio Dan Chisu, Alice Nastase si un prieten al lui Irinel Columbeanu. Eu am fost inghesuit de invitati, toti erau contra initiativei. Iar moderatorul, Radu Moraru, era un fel de procuror. Toata lumea de la acea emisiune era surprinsa ca publicul are opinii, ca isi permite sa judece emisiunile, ca nu mai doreste sa-i vada pe ecran pe Irinel si Monica. Ideea acelor invitati era ca publicul ar trebui sa stea linistit si sa primeasca ce-i da televiziunea. Televiziunile ar trebui sa accepte ca publicul are pareri si ca e un partener al jurnalistilor.

„Publicul are dreptul sa stie cind un invitat plateste sa apara la televiziune“

Care este hiba principala, din punctul de vedere al Asociatiei Consumatorilor de Media, in emisiunea cu Monica si Irinel Columbeanu?
Calitatea jurnalistica a programului este foarte slaba. Emisiunea nu informeaza, nu formeaza, nu distreaza. Erau emisiuni fara sonor, doi oameni care se plimbau prin magazine. Nici un dialog, doar Ce zici, Iri? Bine, Iri! Si ce-i cu asta? De ce trebuie sa vedem asa ceva? Am avut si semnale din partea parintilor care erau indignati ca televiziunea ofera un asemenea model elevelor de liceu. Cu emisiunea aceasta mi s-a intarit ideea ca daca platesti poti sa vezi orice la televizor. Te filmezi cum joci jocuri pe calculator. Daca ai bani sigur vei gasi o televiziune care sa-ti difuzeze imaginile. Iar publicul trebuie sa inghita. CNA a reactionat pina la urma si a impus difuzarea emisiunii dupa ora 22.00.

In aceste campanii, ati fost vreodata amenintat?
Da, am primit telefoane anonime. Numarul meu de mobil este indicat in toate mesajele si comunicatele Asociatiei si am avut parte de „binevoitori“ care m-au injurat la telefon, m-au amenintat ca am sa fiu urmarit si batut pe strada. Si o ruda a mea a primit un telefon, prin care era avertizata ca am s-o incurc daca ma mai leg de Becali.

Ati facut o sesizare la Politie?
Nu am facut si acum imi pare rau. Daca voi mai fi amenintat, ma voi adresa Politiei.

Va pun o intrebare personala: avem un exemplu, Remus Cernea, presedintele Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, care a intrat in politica si vrea sa candideze independent pentru Parlamentul European. Dvs. vreti sa intrati in politica si sa folositi Asociatia ca trambulina politica?
Nu. Nu vreau sa intru in politica. Eu sint asistent universitar la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii de la Universitatea Bucuresti. Imi place cariera universitara si imi place sa ma implic in chestiuni de functionare defectuoasa a presei. Am infiintat Asociatia Consumatorilor de Media ca rezultat al unor nemultumiri in rindul publicului, semnale care nu aveau raspuns din partea jurnalistilor. Ne propunem sa democratizam media un pic, sa nu mai fie mass-media regatul jurnalistului, iar publicul sa stea pasiv.


Demersul dvs. antibecalizare a fost sprijinit de Lavinia Sandru de la PIN.
Acest partid, PIN, vrea sa se apropie de dvs., vrea sa va atraga, aveti legaturi cu PIN?
In nici un caz. Nu exista nici o legatura intre noi si partidul respectiv. Actiunea noastra antibecalizare nu are nici o legatura cu actiunea celor de la PIN. Am dat si un drept la replica in Evenimentul zilei, in care am spus ca Asociatia Consumatorilor de Media nu are nici o legatura cu actiunea initiata de Lavinia Sandru.

Daca am ajuns la reactiile politice, va intreb: ce reactii politice au aparut la actiunea antibecalizare?
N-am avut nici o reactie politica. Nici una.

Cam inconstienta si nepasatoare clasa noastra politica. Sa nu fie prea tirzie reactia lor, daca se va produce.
Toata lumea fuge de Becali. E ca un cartof fierbinte. Nimeni nu vrea sa se bage. Toti se ascund.

Nu e o postura sinucigasa sa n-ai reactii la ce face Gigi Becali?
Am auzit un punct de vedere: daca nu vorbesti de persoana respectiva, ea va disparea… Nu cred ca e asa. E nevoie de o reactie civica, o reactie politica, e nevoie de o contrabalanta. Aveti dreptate, Becali va cistiga tot mai mult teren si s-ar putea sa fie prea tirziu cind vor dori si altii sa ia atitudine.

Domnule Badau, care este cea mai mare satisfactie a dvs. de cind sinteti la Asociatia Consumatorilor de Media?
Sint jurnalisti care au inceput sa tina cont de drepturile consumatorilor de media. Publicul trebuie sa fie corect informat, are dreptul la exprimare, are dreptul la transparenta, are dreptul sa stie cind un invitat isi plateste aparitiile la televiziune.

Din toate semnalele care va vin de la telespectatori, ce-i enerveaza cel mai mult?
Cele mai multe mesaje de protest sint impotriva violentei, crimelor, violurilor prezentate in jurnalele de stiri. Lumea zice: e o lume trista, o lume denaturata, o lume in care se pune accent pe violenta, se cauta violenta, se exhiba violenta. Dar, va spuneam si mai devreme, tot ce e in exces prezentat, acolo unde nu functioneaza spiritul critic si unde se forteaza gustul telespectatorului, toate acestea se vor intoarce impotriva televiziunilor. Va veni un moment cind telespectatorul va spune: Gata! Si va inchide televizorul. Din dezgust fata de programele de televiziune, numarul celor care adera la „Ziua fara televizor“ e in crestere.

2 Comments »

  1. […] Fa-ti vocea auzita ACUM. Citeste-ti Drepturile. Afla cine suntem si ce am facut pana acum + reactiile presei. […]

    Pingback by Ascmedia face recrutari « Asociatia Consumatorilor de Media — November 5, 2008 @ 11:03 pm | Reply

  2. […] TINE, clientul lor, consumatorul de media. Fa-ti vocea auzita ACUM! Citeste-ti drepturile. Afla cine suntem si ce am facut pana acum + reactiile presei. Inscrie-te in Ascmedia.” Pentru asta, viziteaza site-ul Asociatiei Consumatorilor de Media, […]

    Pingback by Asociatia Consumatorilor de Media va invita la Open Talk! « Matinal Radio Romania Actualitati — November 13, 2008 @ 10:38 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Blog at WordPress.com.