Asociatia Consumatorilor de Media

September 5, 2007

Ipocrizia Televiziunii Publice

Filed under: Uncategorized — horeabadau @ 7:00 pm

Ieri am participat la cea mai frumoasa actiune civica de pana acum (Adriane, stiu ca suna ca inceputul postului tau, dar n-am ce sa fac, propozitia e in mine de cand am plecat din fata tvr:) : aproape 100 de oameni au citit in strada, in fata televiziunii publice, pentru a protesta fata de tabloidizarea programelor tv si a cere cultura pe micile ecrane.

M-am bucurat sa vad ca publicul incepe sa fie critic fata de produsele media de proasta calitate, ca iese in strada ca sa ceara televiziunii sa-si puna in practica rolul formativ. Astfel, incepe sa fie demontata scuza atat de des invocata de jurnalistii care ne intoxica cu programe de proasta calitate: ‘’asta vrea publicul’’. Nu, nu asta vrea publicul.

Dovada sunt si cuvintele spuse de initiatoarea protestului si de unul dintre beneficiari ”Exista cititori si ei nu sint niste idioti abrutizati care sa moara de grija cifrelor de vinzari si a ratingului” si ”A fost vorba de un protest impotriva tabloidizarii televiziunii (nu neaparat numai TVR) si de un semnal ca exista public educat, inteligent, cult, cu seturi de valori asemanatoare”.

Astfel de cuvinte erau tratate ca erezii acum doi ani, cand s-a infiintat Asociatia Consumatorilor de Media, de catre jurnalistii care spuneau ca publicul isi doreste si se hraneste numai cu violenta si sex la tv.

Lucrurile se schimba. Publicul spune ce vrea. Si, nu spune ceea ce si-ar dori sa auda jurnalistii. Iar televiziunea publica cum reactioneaza? Cheama jandarmii, cum inspirat si-a intitulat postul Razvan Tupa!

Este acelasi mod de raspuns cu care ne-am confruntat si noi, cand am depus flori si lumanari in fata Protv-ului la ora 17, in semn de protest fata de violenta din jurnalul difuzat la acea ora. Detalii: Aici si aici

Numai ca, spre deosebire de Protv, care este o televiziune comerciala, TVR este o televiziune publica si nu putem accepta in niciun caz renuntarea la rolul sau formator, pentru a urma politica de programe a televiziunilor comerciale.

Am fost informat ca fost discutata o modalitate de raspuns la actiunea ‘’cititorilor’’ in cadrul Consiliului de Administratie al TVR care s-a intrunit in dimineata zilei respective. Victor Socaciu a cerut in plenul consiliului, ca directorul canalului sa coboare in fata televiziunii pt a sta de vorba cu protestatarii. Ceilalti membri ai consiliului s-au opus, insa, pe motiv ca ‘’nu trebuie sa-i incurajam’’, ‘’nu trebuie sa-i luam in seama, ‘’se vor strange 20-30 de oameni acolo…’’. Asa incat, decizia finala a fost sa se faca stire si atat (care, din cate am inteles, nu a fost vazuta de nimeni)

Din pacate, suntem inca in ’89….inainte de luna decembrie…

Normalitatea din 2008 este ca jurnalistii si managerii institutiilor media dialogheaza cu publicul (la urma-urmei este clientul lor, nu?). Este normal ca publicul sa fie consultat inainte de lansarea unei grile de programe…

Manifestari ca cea de ieri ma fac sa-mi sporeasca increderea ca astfel de actiuni vor avea loc cat de curand si vom intra cat de curand in normalitate.

Tuturor celor care ati participat la ‘’cititoriada’’, multumim ca existati (au mai scris despre: Costin, Adrian Cristea, Cezar Paul, Flu, Jen, Merlin (HotNews), Monica Spune, RainbowBooks, Robotor ).

Ne-ati facut sa simtim ca se va schimba ceva si, pentru o seara, am trait frumos.

Intrebare si propunere: vom lansa foarte curand un proiect – ‘’Premiile blogosferei’’. Prin care va vom invita sa premiati sau sa sanctionati cele mai bune/cele mai proaste produse media. Ce parere aveti?

Horea Mihai Badau

Presedinte

Asociatia Consumatorilor de Media

 

5 Comments »

 1. -Se pare ca doar atat ii duce mintea lor de “manageri” pe “scaunozaurii” din CA al TVR: “sa nu cumva sa-i incurajam, tovarasi”; asa ca au chemat jandarmii.
  -Cu sau fara efect imediat, manifestarea de ieri a devenit un punct de referinta: prima iesire in strada starnita de un blog. Crestem-crestem!
  -Cine (“vom”) lanseaza “Premiile blogosferei” si ce au ele diferit fata de Roblogfest si RoBlegoofest?

  Comment by Adrian Cristea — September 5, 2007 @ 8:08 pm | Reply

 2. @adrian: ai dreptate la punctele 1 si 2:)
  la punctul 3 raspunsul este ca la premiile blogosferei, bloggerii vor da premii jurnalistilor. si produselor media. de ex: cel mai bun/prost jurnal de stiri…cel mai credibil jurnalist, etc
  vor fi premiile date de bloggeri jurnalistilor. deci?

  Comment by horea — September 5, 2007 @ 8:50 pm | Reply

 3. @ adrian: scuze, am ramas dator cu raspunsul la intrebarea ”cine vom”?
  noi ”vom”. asociatia consumatorilor de media:)

  Comment by horeabadau — September 5, 2007 @ 9:10 pm | Reply

 4. Go4it! 🙂

  Comment by Costin — September 6, 2007 @ 1:44 pm | Reply

 5. Gotit!

  Comment by Adrian — September 6, 2007 @ 2:44 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: